top of page

מה שעות ביום הילד שלכם צריך לישון?

השינה חשובה לילדכם לצורך התפתחות תקינה, ממש כמו חמצן ומזון ועליכם לוודא כי הם ישנים מספיק. בכתבה זו תמצאו טבלת שעות שינה לתינוקות, פעוטות וילדים


מאת: איילת רוזן ישראלי - יועצת שינה ומנחת הורים - הורים באור טבעי
 

בחודש נובמבר 2015 התפרסמו הנחיות חדשות לכמות שעות שינה מומלצת ביממה עבור ילדים ותינוקות, הנחיות שנכתבו על ידי איגוד רופאי הילדים בישראל. 
 

אחת השאלות הנפוצות ביותר בקרב אימהות לתינוקות היא: כמה שעות התינוק שלי צריך לישון?
 

שינה היא צורך בסיסי אצל בני בני אדם, בדיוק כמו חמצן ומים. עם זאת, לצערנו, רוב הילדים (וגם המבוגרים) בישראל אינם ישנים מספיק, וכיום חוסר שינה היא בעיה נפוצה ונושא המטרידה הורים רבים.
 

על פי סקרים שבוצעו בישראל, הישראלים ישנים פחות מהממוצע הדרוש. מבוגרים וילדים בישראל ישנים הרבה פחות מהממוצע הדרוש לגילם והתוצאות הן עייפות, חוסר ריכוז (תופעות הדומות להפרעות קשב וריכוז ונגרמות מחוסר שינה בלבד!), קשיי התנהגות ועצבנות, דיכאון, הפרעות בגדילה ובהתפתחות ומחלות אחרות, כתוצאה מירידה בתפקוד המערכת החיסונית.
 

הילד הישראלי הממוצע הולך לישון בשעות מאוחרות, מתקשה להתעורר בבוקר וזהו הסימן הראשון לכך שהוא איננו ישן מספיק. ילד שישן מספיק מתעורר ביקיצה טבעית.

מחסור בשעות שינה יכול להוביל לבעיות שונות בקרב ילדים ומבוגרים, כגון עלייה בלחץ הדם, בעיות קשב וריכוז, הפרעות נפשיות, פגיעה בתפקוד בבית הספר, בחיי המשפחה ועוד.

 

אז כמה שעות התינוק שלי צריך לישון?


להלן טבלת שעות שינה מעודכנת, המציגה את שעות השינה המומלצות לתינוקות ולילדים ליממה (יום ולילה) לפי גיל (בממוצע):


 

כך למשל, אם ילד בגיל שנה עד שנתיים צריך לישון בממוצע 11-14 שעות ביממה (יום ולילה), הרי שגם 9 או 16 שעות (מחשבים את הממוצע פלוס מינוס שעה) הן תקינות.
 

ההנחיות החדשות מבחינות בין טווח מומלץ לבין טווח נמוך שעדיין תקין לגיל זה, שהוא בין 9-10 שעות ביממה. פחות מ-9 שעות או מעל 16 שעות אינם תקינים.
 

 

כמה שעות הילד צריך לישון במהלך היום ובכמה פרקי זמן?
 


למה ילדים ישנים פחות מדי שעות?

 

מהניסיון שלי, כיועצת שינה, יש ילדים שבאופן טבעי ישנים פחות מאחרים וזקוקים לפחות שעות שינה מאחרים. הדבר מאפיין בעיקר ילדים פעילים יותר, שזקוקים לפחות שעות שינה באופן עקבי, ומאפיין גם עונות בשנה - כך למשל בעונת הקיץ ילדים בדרך כלל ישנים כשעה פחות מאשר בחורף.
 

אצל ילדים גדולים יותר, אורח החיים המודרני, הרגלי בילוי אחה"צ וחוגים בשעות מאוחרות של הערב מקשים על עמידה בממוצעים אלה. ילדים חוזרים בשעות מאוחרות הביתה, הולכים לישון מאוחר מדי (לפעמים גם מלחץ חברתי: "החברים שלי ישנים מאוחר"), ההורים חוזרים בשעות מאוחרות יחסית הביתה, והתוצאה: הילדים הולכים לישון מאוחר מדי ומתקשים להתעורר בבוקר.

 

חשוב לדעת את הממוצעים הללו אבל אני מאמינה שחשוב יותר להיות קשובים לילד, האם הוא מתנהג כרגיל, האם הוא פעיל, רגוע, שמח או עצבני ועייף? האם הוא מרוכז או מתקשה להתרכז במהלך היום?

האם הוא לא ישן כמעט במהלך היום מאחר והוא באמת לא זקוק לשינה הזו, או מאחר והוא נמצא בסביבה עם עודף גירויים וקשה לו להתנתק? כך תוכלו לדעת האם ילדיכם באמת זקוק לפחות שעות שינה או לא ישן מאחר וקשה לו להירדם במהלך היום.

 

מדוע ההנחיות החדשות מציינות עודף שינה כסיכון?
 

מחקרים הוכיחו גם, שעודף שינה אינו בריא, אך הסיבות המדעיות לכך אינן תמיד ברורות.
 

יתכן גם, שהמצב הבריאותי הביא לעודף שינה. כך למשל ידוע שעודף שינה גורם לכאבי ראש,  ידוע גם שחוסר בברזל גורם לעייפות יתר,
 

גם במצב של דיכאון אדם יישן יותר מדי שעות, אך לא ברור האם הדיכאון גורם לחוסר שינה או להיפך - חוסר שינה גורם לדיכאון. ההשפעה כנראה הדדית.
 

גם תת פעילות של בלוטת התריס גורמת לעודף שעות שינה, וכן הלאה.
 

מה שחשוב הוא, שבמצב של עודף שינה ביחס לממוצעים הללו חשוב לבדוק את הסיבות לכך.

 

אז איך תדעו אם הילד שלכם עייף מדי? אלו סימנים שיעזרו לכם לזהות עייפות יתר:


1. אם הילד עייף ועצבני בשעות אחה"צ או מתעורר בבוקר עייף ועצבני.
2. אם לילד שלך קשה להירדם בערב, שוכב במיטה במשך 40 דקות ולא מצליח להירדם.
3. אם את צריכה להעיר את הילד כל בוקר לפני הגן, הוא כנראה עייף מדי וצריך ללכת לישון בשעה
    מוקדמת יותר.

bottom of page